Βενετία Κόγκου

qode interactive strata

Υποψήφιοι Διδάκτορες

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

vkogkou@uniwa.gr

Η Βενετία Κόγκου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2021). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (M.A.) στις Μουσειακές Σπουδές από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και  βασικού Τίτλου σπουδών από το  Τμήμα  Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας.

Από το 2007 έως και σήμερα εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων (ΕΕΒΕΠ) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Μουσειολογία, Ιστορία Μουσείων και Βιβλιοθηκών, Σύγχρονη λειτουργία Μουσείων και Βιβλιοθηκών,  Μουσειακά αντικείμενα και συλλογές, Τεκμηρίωση μουσειακών συλλογών.

 

Ενδεικτικός Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η συμβολή των μουσειακών βιβλιοθηκών στις λειτουργίες των μουσείων όπως διαμορφώνεται στο ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης της πληροφορίας 

Περίληψη 

Η παρούσα έρευνα θα επιχειρήσει να μελετήσει τις βιβλιοθήκες μουσείων. Θα μελετηθούν η λειτουργία και οι ρόλοι της μουσειακής βιβλιοθήκης σε συνάρτηση με την εκπλήρωση της αποστολής και τις λειτουργίες του ίδιου του μουσείου. Η έρευνα θα εστιάσει στο πληροφοριακό περιβάλλον του οργανισμού και θα διερευνήσει πώς μπορεί να καταστεί η βιβλιοθήκη του μουσείου κέντρο πληροφόρησης αυτού. 

Tα στοιχεία που θα προκύψουν από τη θεωρητική διερεύνηση της λειτουργίας των μουσειακών βιβλιοθηκών θα είναι τα εργαλεία ώστε να εξεταστούν οι βιβλιοθήκες μουσείων της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι με τα μουσεία της Ελλάδας -εργαζόμενοι στα μουσεία και επισκέπτες- υποστηρίζονται ως προς τις πληροφοριακές τους ανάγκες από κέντρα πληροφόρησης εντός των μουσείων. Θα ερευνηθούν η ύπαρξη βιβλιοθηκών εντός των μουσείων της Ελλάδας, οι πληροφορίες που διαχειρίζονται ολιστικά τα μουσεία συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που πηγάζουν από τα ίδια τα αντικείμενα των συλλογών τους, οι πληροφορίες που παρέχουν στους επισκέπτες καθώς και οι πληροφοριακές ανάγκες των διαχειριστών (εργαζομένων) σε αυτά τα μουσεία. Κύριο ερευνητικό ερώτημα είναι αν η ύπαρξη μιας μουσειακής βιβλιοθήκης ως κέντρο πληροφόρησης μπορεί να συνδράμει σε όλες τις λειτουργίες του μουσείου ώστε να επιτελεί αποτελεσματικά τον σκοπό του. Τα στοιχεία που θα προκύψουν βάσει της έρευνας θα συνθέσουν ένα μοντέλο λειτουργίας μιας μουσειακής βιβλιοθήκης ως κέντρο πληροφόρησης αυτού σε ένα ελληνικό μουσείο.

Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Κυπριανός