Ιστορίες Erasmus

Πρακτική Erasmus

Μυρσίνη Δήμου

 

Στη Σλοβενία είχα τη χαρά να αποκτήσω γνώσεις και να κάνω πρακτική σε ένα δημιουργικό και μοντέρνο περιβάλλον. Η φιλοξενία που δέχτηκα από τους Σλοβένους βιβλιοθηκονόμους ήταν μοναδική και οι όμορφες στιγμές αμέτρητες. Μόλις σε 3 μήνες, η πρακτική μου στη βιβλιοθήκη της πόλης της Λουμπλιάνα, η οποία απαριθμεί 35 βιβλιοθήκες, μού έδειξε νέες πτυχές μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης. Δραστηριότητες, όπως η πραγματοποίηση παιδικών εργαστηρίων, με οικολογικό θέμα στη βραβευμένη από την IFLA βιβλιοθήκη “Šentvid”, αφήγηση παραμυθιών από την ελληνική μυθολογία και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Τα εργαστήρια για τη δημιουργία χειροποίητου χαρτιού, οι κατασκευές χάρτινων παιχνιδιών, ραπτικής, doodling art, 3d printing, σκακιού και η δημιουργία φυτικών lipbalm, τα οποία υποστήριξα στη διάρκεια της πρακτικής μου, με βοήθησαν να κατανοήσω τον ουσιαστικό ρόλο των βιβλιοθηκών στη μετάδοση γνώσεων, αναφορικά με τη χειροπρακτική και την καλλιτεχνική δημιουργία.  Εκπροσώπησα τη βιβλιοθήκη σε μεγάλα φεστιβάλ, ενώ προώθησα τις δράσεις της με βιβλιοθήκη-ποδήλατο και μέσα από τα social media, τα οποία μου εμπιστεύτηκαν. Θα ήθελα να προσθέσω ότι με μεγάλη χαρά παρουσίασα το Τμήμα μας στους φοιτητές του αντίστοιχου τμήματος της Λουμπλιάνα.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τα ταξίδια και τις ξεναγήσεις στις τόσο διαφορετικές βιβλιοθήκες. Είχα την τιμή να ταξιδέψω με την Κινητή Βιβλιοθήκη και να δανείσουμε βιβλία σε ορεινές, αραιοκατοικημένες περιοχές. Έπειτα επισκέφθηκα τη βιβλιοθήκη της πόλης Ριέκα στην Κροατία. Θυμάμαι ξεχωριστά την ξενάγηση στα κρυφά αρχεία της Εθνικής βιβλιοθήκης της Λουμπλιάνα. Άλλες βιβλιοθήκες που ξεχώρισα, ήταν η βιβλιοθήκη στο Kranj που έχει μασκότ για το παιδικό τμήμα, η βιβλιοθήκη στη Vrhnika που λειτουργεί σε εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου δέρματος και έχει ενσωματώσει αρκετό από τον παλιό εξοπλισμό στη νυν βιβλιοθήκη και η βιβλιοθήκη στο Grosuplje, μέσα στην οποία λειτουργεί επίσημα εκκλησία, στην οποία μπορείς να παντρευτείς.

Η πρακτική Erasmus είναι μοναδική ευκαιρία!!

 

Άντζελα Καραπάνου

 

Είμαι η  Άντζελα Καραπάνου και πρόσφατα ολοκλήρωσα τον κύκλο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση πληροφοριών σε Αρχεία, Μουσεία και Βιβλιοθήκες» στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Στο πλαίσιο των σπουδών μου αξιοποίησα τη δυνατότητα που έδινε το πανεπιστήμιό μας και δήλωσα συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+. Επέλεξα να κάνω πρακτική άσκηση για τρεις μήνες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Η αποτίμηση της εμπειρίας μου δικαιώνει απόλυτα τον καταστατικό λόγο δημιουργίας του προγράμματος Erasmus+.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, του παλαιότερου στον δυτικό κόσμο, είναι μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ιταλίας. Οι συλλογές της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, δίνοντας τη δυνατότητα να έρθει κανείς σε επαφή με υλικό διαφορετικών χρονικών περιόδων, θεματικών και υποστρωμάτων. Παράλληλα, είναι μία αρκετά καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για όλο τον κύκλο εργασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση του υλικού της. Προσωπικά, στο διάστημα της πρακτικής μου απασχολήθηκα στο τμήμα του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης, αναλαμβάνοντας σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Αρχείου την καταγραφή του αρχείου Αρχιτεκτονικών Σχεδίων της Βιβλιοθήκης.

Παρόλο που δεν γνώριζα ιταλικά, χρησιμοποιήθηκε ως γλώσσα εργασίας η αγγλική, γεγονός που διευκόλυνε τη συνεργασία με τους περισσότερους συναδέλφους και την προσωπική επικοινωνία μαζί τους, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε δυσκολία. Η προθυμία, η φιλικότητα και η καλή τους διάθεση σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους ήταν από τα στοιχεία που έκαναν την εμπειρία μου ακόμη καλύτερη.

Last but not least, η ίδια η πόλη της Μπολόνια! Μια γραφική, πανέμορφη πόλη με ζωντανή ιστορία σε κάθε της σημείο, μια πόλη πολιτισμού, μια πανεπιστημιούπολη που σφύζει από ενέργεια και ζωή.

 

Στεφανία Φλωράκη

 

Ονομάζομαι Στεφανία Φλωράκη και αυτή την περίοδο σπουδάζω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση πληροφοριών σε Βιβλιοθήκες Αρχεία και Μουσεία» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  Πριν λίγους μήνες επέστρεψα από την Αυστρία, όπου έκανα πρακτική άσκηση Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο τμήμα Βιβλιοθήκη Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, για 3 μήνες.

Τα κύρια καθήκοντά μου ήταν η καταλογογράφηση ελληνικών βιβλίων, αλλά και η απόκτηση  νέων βιβλίων, με χρήση του πρόγραμματος  ALMA, το οποίο δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν και μου φάνηκε αρκετά εύκολο και ευέλικτο στην όλη διαδικασία της καταλογογράφησης. Επίσης, εξίσου ενδιαφέρον ήταν, στα πλαίσια των καθηκόντων μου,  ότι μια φορά την εβδομάδα επισκεπτόμουν διάφορα τμήματα της βιβλιοθήκης, όπως: «Research lnformation Systems», «Open Access», «Digitization – Bibliometrics», «u:cris»  καθώς και  επισκέψεις  σε κάποιες βιβλιοθήκες από τις 37 που έχει το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Φεύγοντας από  τη Βιέννη, έχω κρατήσει τις καλύτερες εντυπώσεις! Είμαι πολύ ευγνώμων που υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus και μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα να συνεργαστώ με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.  Επίσης, θα ήθελα  να αναφέρω, ότι η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη, χάρη στον συντονισμό και τη βοήθεια των υπευθύνων του Erasmus : κ. Στογιαννίδη και κας Αντωνίου, καθώς και το Γραφείο Πρακτικής άσκησης Erasmus  του Πανεπιστημίου.  Πραγματικά, άξιζε η εμπειρία! 

 

Σπουδές Erasmus

Μαρίνα Χρήστου

Η απόφασή μου να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus και να ταξιδέψω στο Πόρτο της Πορτογαλίας το φετινό εαρινό εξάμηνο, ήταν από τις καλύτερες μέχρι στιγμής των σπουδών μου. Ήθελα πολύ να ταξιδέψω, να μείνω και να σπουδάσω στο εξωτερικό και νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω μαθήματα στο Instituto Politecnico do Porto, ένα πανεπιστήμιο αρκετά εξελιγμένο, με καινούργιες υποδομές και απίστευτα βοηθητικούς καθηγητές που ήταν πρόθυμοι να σε στηρίξουν σε οποιαδήποτε δυσκολία. Μολονότι στην αρχή υπήρχε το άγχος της γλώσσας διδασκαλίας, αυτό εύκολα έγινε συνήθεια και ξεπεράστηκε. Στο πανεπιστήμιο μού δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με διάφορα πρότζεκτ, που ήταν μια πρόκληση για τα δικά μου δεδομένα. Να προστεθεί εδώ πως οι φοιτητές των πανεπιστημίων στην Πορτογαλία φορούν ενδυμασίες, σαν αυτές του Χάρι Πότερ.

Τέλος, έκανα γνωριμίες με άλλους φοιτητές από κάθε μεριά του πλανήτη, μαθαίνοντας έτσι ακόμα περισσότερα για τον τρόπο ζωής και σκέψης κάθε λαού. Διασκέδασα και δέθηκα με άτομα, κάτι που μου δημιούργησε την αίσθηση ότι έχω κάποιον να με περιμένει, σε κάθε χώρα του εξωτερικού, που μπορεί να ταξιδέψω μελλοντικά.

 

Μυρσίνη Δήμου

Άγρια φυσικά τοπία, ταξίδια στις γειτονικές σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, κολύμπι στη Βαλτική θάλασσα, διαπολιτισμικές εκδηλώσεις και φιλίες με άτομα από κάθε γωνιά της γης, είναι κάποιες μόνο από τις αναμνήσεις που περιγράφουν το δικό μου Erasmus στην Εσθονία. Το Erasmus είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία, αλλά η επιλογή μιας ιδιαίτερης και μακρινής χώρας, όπως η Εσθονία, το κάνει περισσότερο μοναδικό. Οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν κάθε βόλτα στην παλιά μεσαιωνική πόλη, να φαντάζει πολική εμπειρία, αλλά μετά από κάποιες μέρες ή και βδομάδες, το Ταλίν θα μπει στην καρδιά σου, ειδικά την ηλιόλουστη άνοιξη. Η αγάπη των Εσθονών στην τεχνολογία, δημιουργοί του Skype και Hotmail, αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Tallinn University, που εστιάζει στα ψηφιακά μέσα και στην επιχειρηματικότητα (πρόσφατα η Ελληνική Ψηφιακή Διακυβέρνηση συμβουλεύτηκε Εσθονούς εμπειρογνώμονες). Και μην φοβηθείτε για τον τρόπο επικοινωνίας, γιατί τα αγγλικά είναι αρκετά διαδεδομένα σε όλη την Εσθονία, αλλά και στην περίπτωση που θελήσετε να μάθετε Εσθονικά, γίνονται τακτά μαθήματα για αρχάριους στο Πανεπιστήμιο. Κάθε ταξίδι θα σε αλλάξει ως άνθρωπο, και το Erasmus έχει τη δύναμη να σου μεταδώσει μόλις σε πέντε μήνες, αξίες μιας ζωής, γι’ αυτό και είναι μια επιλογή που αξίζει να κάνετε!

 

Ράνια Χατζηβασιλείου

Με το Πρόγραμμα Ανταλλαγών Erasmus παρακολούθησα μαθήματα στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην Κρακοβία, μια πανέμορφη φοιτητούπολη, έτοιμη να φιλοξενήσει παιδιά από όλο τον κόσμο και να τους γεμίσει όμορφες στιγμές. Μεσαιωνικά παλάτια και κάστρα, όμορφα γραφικά δρομάκια, πλούσια νυχτερινή ζωή, καθώς και ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο με παλιά κτήρια -αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης-, αλλά και οι νέες εγκαταστάσεις του Campus καθιστούν την Κρακοβία, ιδανική γι’ αυτή την εξάμηνη εμπειρία. Η αρχή δεν είναι εύκολη, όπως και κάθε ξεκίνημα, άλλωστε. Η προσαρμογή, όμως, έρχεται μέσα στις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες και εκεί ξεκινάει το ωραίο κομμάτι. Οπότε η συνέχεια και η συνολική εμπειρία σε ανταμείβει. Όλες αυτές οι δυσκολίες, οι χαρές και οι λύπες, οι γνωριμίες και οι φιλίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι ατελείωτες έξοδοι, τα ταξιδάκια σε γειτονικές πόλεις και χώρες αποτέλεσαν βασικά στοιχεία του δικού μου Erasmus και συνέβαλαν στο να γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Είναι μια ευκαιρία ζωής που πρέπει να εκμεταλλευτείτε και να δοκιμάσετε!

 

Κατερίνα Χατζηδημητρίου

Στο πανεπιστήμιο OsloMet της Νορβηγίας ήταν η πρώτη μου εμπειρία από το εξωτερικό και καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της ζωής μου! Μετά από ένα πετυχημένο εξάμηνο και μέσα από πολλά ταξίδια και ανθρώπους με τους οποίους ήρθα σε επαφή, συνειδητοποίησα ότι οι ευκαιρίες αυτές δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες. Οι καθηγητές, από την πρώτη μέρα, δημιούργησαν ένα κλίμα οικειότητας, κυριαρχούσε ο σεβασμός προς όλους τους φοιτητές και τα μαθήματα διδάσκονταν στα αγγλικά. Η πόλη ήταν μαγευτική και με πλούσιες δραστηριότητες για τους νέους. Το μόνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρνητικό από κάποιους θα ήταν το χιόνι και το έντονο κρύο. Κλείνοντας να σημειώσω πως το Erasmus+ μου άλλαξε και συνεχίζει να μου αλλάζει τη ζωή. Είναι μια εμπειρία που ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να δοκιμάσει.

 

Αγγελική Νατσίκου

Λένε πως το Erasmus δεν είναι μια στιγμή της ζωής σου, αλλά η ζωή σου σε δώδεκα μήνες. Έτσι και εγώ τους έξι δεν θα τους ξεχάσω ποτέ και θα τους αναπολώ για πάντα. Το ταξίδι μου στο Αμβούργο της Γερμανίας ξεκίνησε με φόβο, αλλά εξελίχθηκε στην καλύτερη επιλογή της ζωής μου. Όταν έφτασα, έπαθα πολιτισμικό σοκ (σύνηθες φαινόμενο) και δεν ήθελα καθόλου να μείνω. Καθώς περνούσαν οι μέρες, συνήθισα την καθημερινότητα. Όλα άλλαξαν, όταν γνώρισα τους νέους μου φίλους. Στη διάρκεια των σπουδών Erasmus+ απέκτησα μια νέα και μεγάλη οικογένεια. Αυτή την οικογένεια έβλεπα σε κάθε συγκέντρωση μπάρμπεκιου, βραδιά μουντιάλ, βραδιά Eurovision, στα ταξίδια, στα μαθήματα κ.ά. Η εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ μου άφησε τόσο όμορφες όσο και δύσκολες εμπειρίες. Υπήρξαν αναποδιές, μπορεί να το μετάνιωσα στην αρχή, αλλά όταν τελείωσε σίγουρα δεν ήθελα να φύγω. Στη διάρκεια της παραμονής μου στο Αμβούργο ήρθα σε επαφή με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Μέσα από αυτές τις φιλίες, ένιωθα σαν να έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, και αυτό με έκανε να δω τον κόσμο διαφορετικά.