Γενικές Πληροφορίες

Εισαγωγή

H Πρακτική Άσκηση αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, διότι εμπλουτίζει τις θεωρητικές γνώσεις των φοιτητριών/τών με πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία και επιτρέπει την εξοικείωσή τους με ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας. 

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μάθημα ειδικού υποβάθρου και είναι κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό στο 8ο εξάμηνο σπουδών, με φόρτο 10 ECTS και διάρκεια τεσσάρων μηνών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε το χειμερινό είτε το εαρινό εξάμηνο, εφόσον οι φοιτητές/τριες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 50% των μαθημάτων τους και είναι εγγεγραμμένοι/ες στο 7ο εξάμηνο. 

Σε περίπτωση μη προβιβάσιμου βαθμού, η/ο φοιτήτρια/τής οφείλει να επιλέξει δύο κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα για το επόμενο εξάμηνο. Για το συγκεκριμένο μάθημα, δεν προβλέπεται η δυνατότητα επαναληπτικών εξετάσεων. 

Από την πλευρά του Τμήματος την ευθύνη και τον συντονισμό της Πρακτικής Άσκησης έχουν οι: 

1.Επιστημονικός/-ή Υπεύθυνος/-η Πρακτικής Άσκησης. Είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος και έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού της Πρακτικής Άσκησης, με αρμοδιότητές που περιλαμβάνουν: 

  • Τη διατήρηση και ενημέρωση της λίστας με τους προτεινόμενους φορείς. 
  • Την επικοινωνία με τους Φορείς Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης (ΦΥΠΑ) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αιτήσεων. 
  • Τη διαμόρφωση και παρακολούθηση των κριτηρίων αξιολόγησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης. 

2. Επιτροπή Αξιολόγησης. Στελεχώνεται από μόνιμα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος με αυτόνομο ή όχι εκπαιδευτικό έργο που αξιολογούν την επάρκεια των φοιτητριών/-τών που θέλουν να πάρουν το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης.

3.Επόπτριες/ες Πρακτικής Άσκησης ΠΑΔΑ. Οι Επόπτριες/-τες είναι μέλη ΔΕΠ που έχουν αυτόνομο διδακτικό έργο. Επιβλέπουν μία/έναν ή περισσότερες/-τους φοιτήτριες/-τές και η εποπτεία τους αποτελεί μέρος του διδακτικού τους έργου.

Φορέας Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης (ΦΥΠΑ)Οι Φορείς Υποδοχής αποτελούν οργανισμούς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα που προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης. Η συμβολή τους περιλαμβάνει τα εξής: 

  • Κάθε οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ΦΥΠΑ, εφόσον πληροί τα κριτήρια που ορίζονται από το Πανεπιστήμιο και ελέγχονται από τις Συντονίστριες/τές της Πρακτικής Άσκησης. 
  • Κάθε ΦΥΠΑ πρέπει να διαθέτει μία/ έναν Επόπτρια/Επόπτη, η/ο οποία/ος είναι υπεύθυνη/ος για την άμεση επίβλεψη των φοιτητριών/τών κατά την Πρακτική Άσκηση. Ο ρόλος αυτός μπορεί να ανατεθεί σε κάθε επιστήμονα με εμπειρία στον σχετικό τομέα απασχόλησης και προϋπόθεση να είναι απόφοιτη/ος Πανεπιστήμιου ή ΤΕΙ. 

Χρηματοδότηση 

Η Πρακτική Άσκηση χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ), που αποτελεί ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ωστόσο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον φορέα Πρακτικής Άσκησηςτον ΦΥΠΑ (ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα), αλλά και σε φορείς εκτός Ελλάδας μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής ή Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+. 

Προϋποθέσεις για την πρακτική άσκηση

  • Να έχει περάσει το 50% των μαθημάτων (τουλάχιστον 20 από τα 40) που απαιτούνται για πτυχίο
  • Να έχει εγγραφεί στο 8ο εξάμηνο και κάθε επόμενο
  • Να έχει δηλώσει το μάθημα Πρακτική Άσκηση στο Φοιτητολόγιο