Ελισάβετ Χανταβαρίδου

qode interactive strata

Υποψήφιοι Διδάκτορες

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

echantavaridou@uniwa.gr

Η Ελισάβετ Χανταβαρίδου είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University of Strathclyde της Γλασκώβης, Σκωτία (MSc in Information and Library Studies), τον οποίο κατέκτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου αποφοίτησε από το πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (κατεύθυνση Φιλολογία). Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εξόρυξη δεδομένων (Text and Data Mining) και με την ενσωμάτωση τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) στο επιστημονικό πεδίο της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

 

Ενδεικτικός Τίτλος Έρευνας επί Διδακτορία:
Τα tweets των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύντομη Περίληψη Ερευνητικού Αντικειμένου:
Το Twitter αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) παγκοσμίως. Το μέσο αυτό χρησιμοποιούν εκτός από ιδιώτες, και πολλά πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να τοποθετηθούν δημοσίως και επισήμως για διάφορα γεγονότα και πολιτικές, αλλά και να προωθήσουν το προφίλ που επιθυμούν σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων. Οι τοποθετήσεις γίνονται μέσω των tweets που εκτείνονται έως 280 χαρακτήρες και μπορούν να περιλαμβάνουν έως 4 φωτογραφίες, 1 αρχείο GIF και 1 βίντεο.

Στόχος της διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τη συμπεριφορά και τις σχέσεις των πολιτικών μέσα από τις δηλώσεις τους στο Twitter. Επίσης, θα μελετήσει πώς χρησιμοποιείται το Twitter ως μέσο επικοινωνίας. Εάν, δηλαδή, ακολουθούνται κάποια μοτίβα συμπεριφορών τόσο στα γραφόμενα των πολιτικών προσώπων όσο και στη δικτύωσή τους, την μεταξύ τους επικοινωνία, την χρονική ανταπόκριση, την γλώσσα επικοινωνίας, το λεξιλόγιο και την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν επιλεγεί προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τους λογαριασμούς τους στο Twitter θα μελετηθεί η πολιτική κι επικοινωνιακή συμπεριφορά τους ώστε να εντοπιστούν και να αναλυθούν οι δεσμοί, τυχόν εξωστρέφεια και προβολή πολιτικού προφίλ προς τους πολίτες που ακολουθούν τους λογαριασμούς (followers).