epoliti@uniwa.gr
Η Ευσταθία Πολίτη είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, με κατεύθυνση την Ιστορία και τη Διδακτική της Ιστορίας. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. ακολούθησε δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (European University Institute of Florence), στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού (Department of History and Civilisation). Επιπλέον με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εργάστηκε στο Istituto di Studi Bizantini e Postbizantini της Βενετίας.
Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα ψηφιοποίησης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας και του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:
Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, νεότερη ελληνική και ιταλική ιστορία, ιστορία της λογοτεχνίας, ιστορία της εκπαίδευσης, βιογραφία και βιβλιογραφία.
Ενδεικτικός Τίτλος Έρευνας επί Διδακτορία:
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879): εργογραφική και βιβλιογραφική καταγραφή, σημασιολογική αποτύπωση και συγκρότηση ψηφιακής συλλογής.
Περίληψη Ερευνητικού Αντικειμένου
Οι βιβλιογραφίες αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία για την συστηματική και μεθοδολογική μελέτη της λογοτεχνίας, καθώς λειτουργούν ως ενημερωμένες βάσεις πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων στις οποίες μπορεί να ανατρέξει ο κάθε μελετητής, ειδικός ή μη. Οι βιβλιογραφίες-εργογραφίες συγγραφέων συγκεκριμένα αποτελούν μια ειδική τράπεζα δεδομένων, εξαιρετικά χρήσιμη για τον φιλόλογο που ειδικεύεται στη νεοελληνική λογοτεχνία ή τον ιστορικό της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα εργασία επιδιώκει να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό μέσα από μια αναλυτική εργογραφική και βιβλιογραφική καταγραφή των έργων του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και των δημοσιευμάτων των μελετητών του έργου του από το 1847 μέχρι σήμερα. Η συστηματική βιβλιογράφηση των δημοσιευμάτων του, η πλήρης ευρετηρίαση, ο σχολιασμός και η αξιολόγηση της εκδοτικής παραγωγής μέσα από την εξέταση των προσεγγίσεων του μελετητών του, αποτελεί ένα από τα βασικά φιλολογικά desiderata προκειμένου να αναδειχθούν πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη και τους σταθμούς των βαλαωριτικών σπουδών.
Η μελέτη περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός εννοιολογικού μοντέλου βάσης δεδομένων όπου θα καταγραφεί, θα κατηγοριοποιηθεί και θα ευρετηριαστεί το υλικό που θα συγκεντρωθεί ως Ψηφιακή Συλλογή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Για το σκοπό αυτό προκρίνεται η χρήση της εφαρμογής Protégé-Οwl, μιας πλατφόρμας ανοικτού κώδικα που παρέχει την δυνατότητα δομικής ανάπτυξης και επεξεργασίας δεδομένων που βασίζονται σε οντολογίες. Η ταξινομική λογική των οντολογιών, βασισμένη σε κατάλληλα πρότυπα μεταδεδομένων, θα καλύπτει τις ανάγκες τεκμηρίωσης των διαφορετικά ειδολογικά τεκμηρίων, καθώς η συλλογή μας πέρα από τα έντυπα, θα περιλαμβάνει έργα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που μετασκευάστηκαν σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, έργα μελοποιημένα, καθώς και έργα που αποδίδουν εικαστικά το πορτρέτο του, ώστε να συμπληρωθεί μια πλήρης εικόνα των αναφορών στο έργο και το πρόσωπό του.
Η συγκρότηση ψηφιακής συλλογής αποσκοπεί στον έλεγχο και την γενική εποπτεία των πληροφοριών και μεταδεδομένων που θα έχουμε συγκεντρώσει, σε ποσοτική ανάλυση των στοιχείων που θα αποτυπώνουν αριθμητικά και στατιστικά την εκδοτική παραγωγή κατά χρονικές περιόδους, ώστε να συνδράμει σε ερευνητικές προσπάθειες που απαιτούν και ποσοτικά δεδομένα, αλλά και γενικότερα να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο τεκμηρίωσης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ερευνητικές ανάγκες.