nkapellas@uniwa.gr
+30 6986915533
Ο Νίκος Καπέλλας είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αποφοίτησε το 2012 από το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, της σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πτυχιακή του εργασία με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαδάκη, είχε τίτλο «Προφίλ Εφαρμογών – Για την Συλλογή “Επτανησιακά” στο DSpace».
Το 2012-2013 παρακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο «Μηχανική Πολυμέσων Υπολογιστών» στο Πανεπιστήμιο Paris V. Για την εκπόνηση της διπλωματικής του εργασίας, με τίτλο «Construction of an ontology from a knowledge corpus for a microbial cell production and stabilization system», εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας (INRA) στο Παρίσι.
Το 2014 ξεκίνησε να παρακολουθεί το ΠΜΣ Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες, του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, στην Κέρκυρα. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με βαθμό 8,6 (Άριστα) ενώ η διπλωματική του εργασία είχε θέμα «Ανάπτυξη Ιστότοπου Αρχειοθέτησης στον Παγκόσμιο Ιστό με Σκοπό την Φιλοξενία της Έρευνας ” Μορφές Ελληνικής Ηγεσίας και Αντι-ηγεσίας από το 1800 έως και το 1989”».
Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του πορείας, παρακολουθεί και συμμετέχει σε ημερίδες, συνέδρια, επιμορφώσεις σχετικά με το ευρύτερο πεδίο της επιστήμης των βιβλιοθηκών, της Πληροφορίας και των Συστημάτων Πληροφόρησης, ενώ συμμετέχει και με δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή συνέδρια.
Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους εργασιακούς τομείς. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Technical Documentation Writer στον ιδιωτικό τομέα. Προηγουμένως εργάστηκε σε σχολική βιβλιοθήκη ως επικεφαλής βιβλιοθηκονόμος όπου συνδύαζε την επιστήμη του με την εκπαίδευση.
Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:
Διερεύνηση μοτίβων, συσχετίσεων και ομοιότητας, σε Ελληνικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης
Περίληψη θέματος διδακτορικής διατριβής:
Η διαδικτυακή ενημέρωση είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τα παραδοσιακά μέσα που τείνει να αντικαταστήσει, παρουσιάζει και αυτή ορισμένα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η μεγάλη ομοιότητα που παρατηρείτε ανάμεσα σε ειδήσεις που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, δημοσιευμένες από διαφορετικά ενημερωτικά μέσα.
Η παρούσα πρόταση διδακτορικής διατριβής σκοπεύει να διερευνήσει το φαινόμενο αυτό, της ομοιότητας των άρθρων των ειδήσεων, και να χαρτογραφήσει τυχόν συσχετίσεις ανάμεσα στα μέσα δημοσίευσης. Στην πορεία της έρευνας θα δημιουργηθούν σύνολα δεδομένων αποτελούμενα από ειδησεογραφικά άρθρα, δημοσιευμένα σε ελληνικά ενημερωτικά μέσα, που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Με βάση αυτά, θα περιγράψουμε τις παραμέτρους (και πως αυτές επηρεάζουν), που ορίζουν την ομοιότητα μεταξύ των ειδήσεων. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης ευελπιστούμε να μας οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μοτίβων που συνδέονται με τη διαδικτυακή ενημέρωση. Ακόμα, μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε τον βαθμό αυτής της ομοιότητας, ώστε να
εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των ειδήσεων στο χρόνο, να αναγνωρίσουμε πρωτότυπες δημοσιεύσεις, να τις ομαδοποιήσουμε αλλά και να εξετάσουμε περιπτώσεις μεροληψίας ή ψευδών δημοσιεύσεων.