01 Οκτ Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο
Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, συνοδευόμενοι από καθηγητές τους, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επισκέφθηκαν τη μόνιμη έκθεση, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να “σμιλέψουν” και οι ίδιοι το μάρμαρο, με τα εργαλεία των μαρμαρογλυπτών, το βελόνι και τον μαντρακά, αλλά και να περιηγηθούν στις δύο περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας:
«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τα ευρήματα του σπάνιου στις Κυκλάδες μυκηναϊκού θολωτού τάφου που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στην Τήνο. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό πολιτισμό στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες και συνθέτοντας ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
«Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Τήνιου γλύπτη Δημητρίου Φιλιππότη (1839-1919), ο οποίος καθόρισε με την καλλιτεχνική του παραγωγή την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά έργα, προτομές σε μάρμαρο και γύψο και δύο εκμαγεία ταφικών μνημείων του Δημητρίου Φιλιππότη από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο, πατρίδα του καλλιτέχνη.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία σε φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ να δουν στην πράξη θέματα Μουσειολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών μέσα στο χώρο του Μουσείου ενισχύοντας έτσι τη θεωρία που διδάχτηκαν στις αίθουσες και βλέποντας την υποδειγματική υλοποίησή τους.